Vipit 24/7

Pikavipit ympäri vuorokauden

Pikavipit ja ylivelkaantuminen

admin

Kun julkisuudessa puhutaan ylivelkaantumisesta, monesti asiaan yhdistetään jostain syystä myös pikalainat. Se on turhauttavaa, sillä todellisuudessa pikavippien osuus ylivekaantumisissa on huomattavasti pienempi, kuin mitä mediassa annetaan ymmärtää. Itse asiassa esimerkiksi viime vuonna merkityistä uusista maksuhäiriömerkinnöistä vain alle viisi prosenttia johtui pikavipeistä.

Suomen Asiakastiedon tilastoista käy ilmi, että viime vuonna maksuhäiriömerkintöjä oli kaikkiaan 327 500 henkilöllä. Näistä maksuhäiriömerkinnöistä alle yksi prosentti johtui pelkästään pikavipeistä. Suomen Asiakastiedon johtaja Heikki Koivula onkin sanonut, ettei pikavippien kieltäminen vaikuttaisi uusien maksuhäiriömerkintöjen määrään juuri lainkaan.

Suomen Asiakstiedon lakiasianpäällikkö on kommentoinut, että jos lainaa netistä ei enää saisi, siirtyisi lainan ottaminen muualle. Missään tapauksessa lainojen ottaminen ei kuitenkaan lopu, vaikka vippejä ei enää saisikaan. Asiastiedon lehdistötiedotteessa kerrotaan, että maksamattomista verkko-ostoksista tulee maksuhäiriömerkintöjä selkeästi aikaista enemmän, ja niitä tuli pelkästään viime vuonna yli 20 000 kappaletta.

Kun siis pikavippipalveluita on kehotettu selvittämään asiakkaidensa maksukyky paremmin, niin tulisi ehdottomasti tehdä myös verkkokaupoilla. Maksukyvyn selvittäminen perusteellisesti on kuitenkin hyvin vaikeaa, kun vippipalvelut tai verkkokaupat eivät saa tietää asiakkaalla jo olemassa olevia lainoja. Käytännössä asiakas voisi valehdella, ettei olemassa olevia lainoja ole lainkaan, vaikka niitä olisikin.

Asiakastiedosta kerrotaan, että maksuhäiriömerkinnöillä on tapana kasaantua samoille ihmisille. Kun henkilö saa yhden maksuhäiriömerkinnän, tulee niitä monesti sen jälkeen vielä huomattavasti lisää. Jokaisella maksuhäiriömerkintärekisteriin rekisteröidyllä henkilöllä onkin keskimäärin jopa 11 maksuhäiriömerkintää. Jo yksi maksuhäiriömerkintä nostaa uusien häiriömerkintöjen todennäkoisyyden noin 30 prosenttiin. Suomessa ennätys on, että yhdellä henkilöllä on ollut huikeat 484 maksuhäiriömerkintää.

Suomalaisten kokonaistilanne maksuhäiriömerkintöjen saralla ei ole kuitenkaan älyttömän paha. Suomalaisista aikuisista 7,4 prosentilla on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä. Havaittavissa on myös selkeitä alueellisia eroja. Esimerkiksi Inarissa asuvista henkilöistä 11 prosentilla on ainakin yksi maksuhäiriömerkintä, kun taas Luodossa vastaava lukema on vain 2,1. Helsingissä asuvista henkilöistä maksuhäiriömerkintä löytyy 8,8 prosentilta.

Viime vuonna uusia maksuhäiriömerkintöjä merkattiin yhteensä 1,5 miljoonaa kappaletta. Pikavippien kieltämiselle on käytetty perusteluna mm. juurikin lisääntynyttä uusien maksuhäiriömerkintöjen määrää, mutta kuten tilastoista käy ilmi, eivät maksuhäiriöt johdu pikalainoista.


Copyright © 2019 Vipit 24/7