Vipit 24/7

Pikavipit ympäri vuorokauden

Jos pikavipit kielletään, mistä lainaa voi enää hakea?

admin

Talouselämän juuri tekemässä tutkimuksessa kävi varsin selväksi, ettei ainakaan pankeista ole pikavipeille korvaajaksi, jos vipit kiellettäisiin kokonaan. Kansanedustaja Sampsa Kataja keräsi vuoden 2011 eduskunnassa nimilistaa lakialoitteeseen, jolla Kataja pyrkii kieltämään pikavipit kokonaan. Toinen kansanedustaja, Lenita Toivakka, taas keräsi nimilistaa lakialoitteeseen, joka rajoittaisi vippitoimintaa todella rajusti.

Pikavippi on kuitenkin todellisuudessa ainoa keino saada lainaa ilman vakuuksia nopeasti ja edullisesti. Tämä kävi selväksi viimeistään Talouselämän tutkimuksessa, jossa kymmenestä eri pankista koitettiin saada heti lainaa 200 euroa. Tällaisen lainasumman saaminen ei kuitenkaan onnistunut ainoastakaan pankista, vaan pienin laina, jonka olisi voinut saada, olisi ollut 400 euroa. Ei sekään kuulosta huonolta, mutta kun sen saamisessa olisi kestänyt vähintään pari viikkoa.

Kansanedustaja Katajan nimilistaan tuli yhteensä 116 kansanedustajan nimet. Toivakan listaan nimiä tuli yli 140 kappaletta. Varsinkin Katajan listan nimien paljous tuntuu huolestuttavalta. Eivätkö kyseiset kansanedustajat todellakaan keksi mitään pikalaina-alaa parantaakseen, vaan ovat ennemmin kylmästi kriminalisoimassa koko toiminnan?

Suomen Pienlainayhdistys on esittänyt monia vastalauseita vippikiellolle. Nämä vastalauseet ovatkin olleet selvästi järkevämpiä ja paikkaansa pitävämpiä, kuin mitä Katajan käyttämät perusteet vippien kieltämiselle. Kataja kun on perustellut vippikieltoa mm. sillä, että vipit aiheuttavat ylivelkaantumista. Tilastotiedoista on kuitenkin käynyt jo aikaa sitten ilmi, että alle sadasosa, eli alle yksi prosentti, maksuhäiriömerkinnöistä juontaa juurensa pikavipeistä.

Suomen Pienlainayhdistys on myös esittänyt monia keinoja, joilla pikavippialaa saataisiin parannettua entisestään. On selvää, että jokaisella alalla on omat epäkohtansa, mutta jostain syystä silti vippiala on ainoa, jota ollaan heti kieltämässä. Pienlainayhdistys on mm. toivonut, että pikavippitoiminta saataisiin Finanssivalvonnan alaiseksi mm. pankkien ja vakuutusyhtiöiden tapaan.

Finanssivalvonnalla olisi käytössään riittävät resurssit valvoa alaa niin tiukkaan, että viimeisetkin alalla toimivat epärehelliset toimijat saataisiin kitkettyä pois. Alalla toimijat epärehelliset toimijat on tosin helppo välttää jo nykyisellä lainsäädännöllä, sillä kaikkien alalla toimivien yritysten tulisi olla rekisteröitynyt Etelä-Suomen aluehallinnon ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Jos yritys ei siis luotonantajarekisteriin, ei sillä ole oikeutta toimia Suomessa, ja yrityksellä ei luultavasti ole muutenkaan aivan puhtaat jauhot pussissa.

Myös pikavippipalvelu Ferratum on ollut rajusti Katajan ajamaa vippikieltoa vastaan. Toki Ferratumilla on asiassa omakin lehmä ojassa, mutta onpa yritykseltä tullut kyllä monia hyviä faktojakin Katajan väitteiden kaatamiseksi. Ferratum julkaisi mm. Ilta-Sanomissa sekä Iltalehdessä koko sivun ilmoitukset, joissa se kritisoi Katajan vippikiellolle antamia vääriä perusteita. Myös Toivakan ehdottamia rajuja kiristyksiä alalle on kritisoitu, sillä kiristysten myötä säädännöt olisivat niin tiukkoja, että lainojen myöntämisestä tulisi erittäin hankalaa, ja lainojen kulut kasvaisivat selvästi.


Copyright © 2019 Vipit 24/7